Zimsko hranjenje čebel

ZIMSKO  HRANJENJE  ČEBEL

Čebelarji menijo, da je zimsko hranjenje s trdno hrano kot “potrebno zlo”. Vendar pa se večina čebelarjev zateka k temu hranjenju na svojih čebelah. V vsakem primeru je neupravičeno dodati pogačo družinam pred pričetkom ponovnega zaleganja, ki se pojavi na začetku zime konec decembra ali začetku daljšanja dneva. Zato, ker  novembra in skoraj ves december ni bilo zalege, se je lahko družina premikala naprej in nazaj za hrano. Ko zunanja temperatura malo popusti je lahko družina koristila hrano z sosednjih medenih satnic. S prihodom prve zalege v panju se družina zadržuje na območju zalege in lahko pride samo do hrane, ki je neposredno ob zalegi, oz. neposredno nad njo.  Družina se giblje navpično za hrano. To je instinkt, ki so ga čebele pridobivale v daljšem časovnem obdobju, ko so živele v naravnem habitatu, votlini drevesa, kjer so imele ozek in visok prostor, v zgornjem delu kjer so imele vedno hrano, spodaj pa so zalegale in formirale družino za zimo.  Če je hrana v panju, tako imenovani medeni venci, porabljena in še vedno nizka v temperatura, lahko družina trpi lakoto, čeprav je na oddaljenih bočnih satih dovolj medu. Da bi preprečili možnost stradanja čebel je priporočljivo v tem trenutku dodati pogačo nad formirano gnezdo.

Pogače je potrebno pripraviti takoj po novem letu. To je najpogostejša prva čebelarska dejavnost v novem letu. Za dodajanje pogače čebelam je potrebno izbrati prvi sončni dan brez vetra ko je temperatura cca + 10 °C. Če menimo, da je stanje s hrano kritično, po ljudskem reku »nuja zakon menja« ni potrebno čakati na  +10 °C. Temveč bomo dodali pogačo pri temperaturi nad + 0°C, pod pogojem, da ni padavin in vetra. Dogaja se, da je v januarju napovedan le en tak dan, tako da če to zamudimo tega opravila ne bomo mogli opraviti.

Enostavna sladkorno-medena pogača

To pogačo sestavljajo sladkor, med in voda. V segreti med pomešan z mlačno vodo zamešamo sladkor.

Za 100 kg sladkorja potrebujemo:

– meda 20% ………. 20 kg

– vode 2% ………….. 2 lit.

Za 25 kg sladkorja potrebujemo:

– meda 20% ………. 5 kg

– vode 2% ………….. 0,5 lit.

Sladkorno-medena pogača s kvasom

To pogačo čebelarji imenujejo  6-5-4-, zaradi procentualnega delovanja kvasa, meda in vode. Za osnovo za izdelavo pogače uporabimo 100 kg mletega sladkorja.

Za 100 kg sladkorja potrebujemo:

– pekovski kvas 6%….6 kg

– meda 5% ……………..5  kg

– vode 4% …………….. 4 lit

Sladkorno-medena pogača s cvetnim prahom

Ta pogača je obogatena z beljakovinami in cvetnega praha in jo lahko uporabljamo v času začetka zaleganja, če menimo, da imamo v satnicah premalo cvetnega prahu. V naravi pa še ga ni.

Za 100 kg sladkorja potrebujemo:

– meda 5% ……………..5  kg

– cvetni prah 5%………5 kg

– vode 2% …………….. 2 lit

Prevod povzet iz revije »PČELARSKI ŽURNAL«

Pripravil: Stanko Božič

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.